«ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΑΜΕ»

«ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΑΜΕ»

γράφουν στο πανό τους οι 300 μετανάστες που κάνουν απεργία πείνας από τις 25 Γενάρη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και την κατοχύρωση ίσων πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η μαζική αυτή απεργία πείνας αποτελεί μια απελπισμένη, αλλά και αποφασισμένη μορφή απάντησης στις επιλογές, στις στάσεις και στις πρακτικές εις βάρος των μεταναστών, αφενός από την πλευρά της εξουσίας κι αφετέρου από την πλευρά της κοινωνίας.

Η μέχρι σήμερα ασκούμενη ελληνική μεταναστευτική πολιτική έχει να επιδείξει μια σειρά από μέτρα και νόμους που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμβάλουν στο να διαχωρίσουν τα εργατικά συμφέροντα. Συνοπτικά:

-Ένοπλο κυνηγητό απώθησης εξαθλιωμένων ανθρώπων από ένστολους σε χερσαία και υδάτινα σύνορα, σε λιμάνια και σταθμούς μετακίνησης,

-Κράτηση νεοεισερχόμενων μεταναστών σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου επικρατούν η πλήρης αστυνομική αυθαιρεσία, το κρύο, ο φόβος, η πείνα, οι αρρώστιες, η βρωμιά, ο συνωστισμός, η άγνοια,

-Χιλιάδες ανεξέταστες αιτήσεις ασύλου,

-Άγρια πογκρόμ κι επιχειρήσεις «σκούπα» με ξυλοδαρμούς, συλλήψεις κι απελάσεις,

-Ξενοφοβική και ρατσιστική προπαγάνδα των Μ.Μ.Ε. με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης,

-Εξασφάλιση φτηνής, ανασφάλιστης, σκληρής, χωρίς κανένα δικαίωμα εργασίας,

-Τεράστιο και συνάμα αδιευκρίνιστο αριθμό δολοφονημένων μεταναστών από “τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις”, ”αδιευκρίνιστες συνθήκες”, ”παθολογικά αίτια”, ”ανεξήγητες αυτοκτονίες”, “νάρκες στον Έβρο”, “πνιγμούς στο Αιγαίο”, “εργατικά ατυχήματα”, “οργισμένους κι οπλισμένους ντόπιους”.

Οι σημερινές προθέσεις της κυβέρνησης, είναι οι εξής: “θα μείνουν στην Ελλάδα μόνο οι νόμιμοι μετανάστες” (σκέτη κοροϊδία, καθώς στην Ελλάδα το ποσοστό ικανοποίησης των αιτούντων ασύλου είναι μόλις 1%!!!!), “η φύλαξη των συνόρων είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας” (δηλώσεις Παπουτσή στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο καθεστώς παροχής ασύλου). Ο διαχωρισμός των εργατών σε έλληνες και ξένους με –δήθεν- διαφορετικά συμφέροντα, συμβάλει στον αποπροσανατολισμό της εργατικής τάξης από τον πραγματικό της εχθρό, το σύστημα.

Η πρόσφατη δράση της πανευρωπαϊκής, πάνοπλης κι υπερσύγχρονης συνοριοφυλακής FRONTEX στο Β.Α. Αιγαίο και στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και η εξαγγελία για δημιουργία φράχτη στον Έβρο αποσκοπούν στην υλοποίηση αυτών των πολιτικών προθέσεων.

Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας φαίνεται να συναινεί στις νομοθετικές κι εκτελεστικές επιταγές εις βάρος των μεταναστών, όπως τα παρουσιάζουν Κυβερνώντες, πολιτικά φερέφωνα και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, που όχι μόνο έρχονται σε αντίθεση με την ανθρώπινη λογική, αλλά και που υπονομεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η άκριτη αποδοχή και χρήση των όρων-εννοιών «παράνομοι» και «λαθραίοι» μετανάστες, αναφορικά με ανθρώπους που απλά δεν έχουν χαρτιά, όχι μόνο επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση, αλλά υπονομεύουν την κοινωνική συνείδηση, συγκαλύπτουν, συντηρούν και ιδεολογικοποιούν την κοινωνική υποκρισία.

Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν από τα βάθη της ανατολής και του νότου, δηλαδή από τα βάθη της φτώχιας, του πολέμου, των δικτατοριών και της πείνας, έρχονται στο βορρά και τη δύση του “υψηλότερου βιοτικού επιπέδου” και του “σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων” για μια καλύτερη ζωή. Κι ας είναι ο ίδιος βορράς κι η ίδια δύση κύριοι υπαίτιοι για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους.

Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας έχει ξεχάσει τη δικιά της, καθόλου μακρινή, ιστορία μετανάστευσης. Αναγνωρίζοντας τις διαφοροποιήσεις του μεταναστευτικού φαινομένου, όπως αυτές ορίζονται από τις κοινωνικές κι ιστορικές συνθήκες του τότε και του τώρα, οφείλουμε, ωστόσο, να αναδείξουμε ότι αυτή η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης έχει αποσιωπηθεί από τα σχολικά βιβλία, δεν προβάλλεται στην τηλεόραση, έχει κοιμηθεί κάτω από το συλλογικό ασυνείδητο της αλβανοφοβίας και της ισλαμοφοβίας, εκδικείται την τύχη της μέσα στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της Μανωλάδας, αποτελεί ρετσινιά για τους θερμοκέφαλους τραμπούκους που φυτοζωούν στην πλ. Αττικής και στην Ηγουμενίτσα, επιτελεί το ηθικό της καθήκον μέσω των εκκλησιαστικών συσσιτίων, ξεχρεώνει το πολιτικό της χρέος με συμβολικές συναυλίες κι ανθρωπιστικά διαγγέλματα.

Αν –με πιθανή την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των πρόσφατων δημοσκοπήσεων- πιστέψουμε ότι έχει εξασφαλιστεί η κοινωνική συναίνεση για τη δημιουργία του φράχτη στον Έβρο, αν βλέπουμε τους μετανάστες, τους πλέον αδύναμους στην κοινωνική πυραμίδα, ως οικονομικούς μας ανταγωνιστές στο πλαίσιο της κρίσης του καπιταλισμού, αν η αστυνομοκρατία κολακεύει τη δημοκρατία μας, αν βρίσκουμε αποκούμπι στους φασίστες για την κατάντια της υποβαθμισμένης, από τους πολιτικούς παράγοντες που οι ίδιοι επιλέξαμε, γειτονιάς μας, αν βάλαμε στο ράφι του πολιτικού μας αρχείου τους αγώνες για το γκρέμισμα του τείχους στο Βερολίνο και στο Ισραήλ, αν υπερηφανευόμαστε για την ακαδημαϊκή μας κοινότητα που βραβεύει ακροδεξιούς εθνικιστές εκπαιδευτικούς, αν ανεχόμαστε μέσα στα δημοτικά μας συμβούλια ναζιστικούς χαιρετισμούς, αν ο κοινωνικός και ταξικός μας αγώνας περιορίζεται στη διεκδίκηση δικαιωμάτων μόνο των συνδικαλιστικών ή πολιτικών μας συντεχνιών, τότε ένα μόνο συναίσθημα σίγουρα θα κουβαλάμε μέχρι τον τάφο μας και θα το κληρονομήσουμε και στα παιδιά μας:

ΤΗ ΝΤΡΟΠΗ, ατομική, συλλογική, εθνική, ευρωπαϊκή, κοινωνική, πολιτισμική…όπως κι αν τη χαρακτηρίσουμε δεν θα πάψει να είναι ντροπή. Ο μόνος τρόπος να ξεπλύνουμε αυτή τη ντροπή είναι να ακούσουμε επιτέλους τη φωνή των μεταναστών, να μάθουμε το δίκιο τους και να αγωνιστούμε μαζί τους.

-ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ 300 ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ

-ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ FRONTEX

-ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

-ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

-ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (ΞΑΝΘΗ), 27-1-11

venna.espivblogs.net

venna@espiv.net.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *